Operetė „KARALIAUS ANTRININKAS“

Operetės siužetas

1 VEIKSMAS

Nusivylęs gyvenimu Žanas ateina į parką ketindamas nusižudyti. Jo planus sutrikdo slaptosios policijos inspektorius, siūlydamas jam dešimties tūkstančių vertės rizikingą pasiūlymą – apsimesti karaliaus antrininku. Žanas sutinka.

Karaliaus rūmuose slaptosios policijos inspektorius susitinka su šalies Premjeru, praneša, kad surado tinkamą antrininką karaliui ir pristato Žaną. Šis sužino, kad jam siūloma vietoj karaliaus važiuoti į miesto operą, kur spektaklio metu įvyks pasikėsinimas į jo aukštybę. Pasikėsinimą rengia pretendento į sostą Karolio IV šalininkai.

Premjero kabinete pasirodo gvardijos bataliono poručikas Kajatanas Vagaridanas, kurį Žanas, palaikytas karaliumi, pakelia iki majoro, o vėliau – iki generolo laipsnio.

Atvyksta ir ugninga Karaliaus meilužė, operos primadona Karmenčila, ji pakviečia Karalių (Žaną) į operą „Karmen“.

Žanas suvokia, kad pasikėsinimo metu greičiausiai bus nužudytas, ir bando atsisakyti rizikingo pasiūlymo. Norėdamas įkalbėti Žaną, Premjeras griebiasi paskutinio argumento – parodo vaikinui vaizdajuostę su karaliene. Susižavėjęs Žanas, tikėdamasis susitikti su nuostabia moterimi, sutinka važiuoti į operą ir dalyvauti priėmime.

Rūmų dvariškiai rengiasi pokyliui. Beatričė, Premjero meilužė ir Kajatano Vagaridano sužadėtinė, praneša visiems, kad „karalius“ suteikė Kajatanui generolo laipsnį. Ji ir Premjeras pasilieka vieni. Beatričė prisipažįsta, kad yra prižadėjusi Kajatanui ištekėti už jo, jei jis gaus paaukštinimą.

Pasimatymą sutrikdo tikrasis karalius. Premjeras palaiko jį Žanu ir elgiasi su juo gana familiariai. Įsiutęs karalius vėl pažemina vargšą Kajataną ir nusiramina tik tada, kai sužino, jog jam rastas antrininkas.

Karalienės apartamentuose sąmyšis. Ji nusivylusi karaliumi, serga ir atsisako važiuoti į operą. Rūmų gydytojas negali jai padėti. Premjeras imasi iniciatyvos pakeisti karalienės planus ir, regis, jam tai pavyksta.

Karalienė su svita pasiruošusi priėmimui, kuriame pasirodo Žanas, jau persirengęs karaliumi. Jis kalba ir elgiasi kaip tikras karalius. Visi išvyksta į pavojingąjį operos spektaklį.

2 VEIKSMAS

Operos rūmuose šalia karaliaus ložės susirinko sąmokslininkai, planuojantys pasikėsinimą. Staiga prie jų prisijungia slaptosios policijos inspektorius ir nebeaišku, ar šie žmonės valdžią verčia, ar ją saugo. Į karaliaus ložę įeina Žanas, karalienė, ministras, Beatričė ir, jau maršalo uniforma pasipuošęs Kajatanas. Žanui visur vaidenasi šautuvų vamzdžiai, jis nori pabėgti, bet mintys apie karalienę jį stabdo.

Ložėje tarp Žano ir karalienės įvyksta romantiškas pokalbis ir herojus supranta, kad yra beviltiškai įsimylėjęs. Jausmai suteikia Žanui drąsos pasipriešinti Premjerui. Jis atsisako važiuoti į tariamą valstybės tarybos posėdį ir lieka vienas su karaliene.

Salė šalia karalienės miegamojo. Joje paruošta vakarienė dviems. Pasirodo Žanas ir karalienė. Už lango jie girdi minios balsus, šlovinančius karališkąją šeimą. Žanas išeina į balkoną, ir liaudis pamato visai kitokį „karalių“.

Tuo metu, kai Žanas su karaliene vakarieniauja, tikrasis karalius, apimtas pavydo, nori kuo greičiau atsikratyti antrininko, pasiryžta išsiskirti su meiluže Karmenčila ir, pareiškęs premjerui, kad myli karalienę, įeina į žmonos apartamentus.

Iš kito kambario įeina Žanas, atrodantis kaip karalius. Premjeras siūlo jam nedelsiant pasiimti atlygį už įvykdytą užduotį ir keliauti sau. Žanas, negalėdamas nuslėpti nusivylimo, išeina.

Pasirodo temperamentingoji Karmenčila. Žinia, kad karalius grįžo į karalienės glėbį, ją įsiutina, ji prisijungia prie maištaujančios minios. Karmenčila praneša, kad Žanas įsakė atidaryti visus kalėjimus, ir išėję į laisvę respublikonai kelia tikrą revoliuciją. Premjeras ir Karmenčila ruošiasi emigruoti iš šalies.

Apartamentuose pasirodo Žanas. Jis pasiima sau priklausantį atlygį ir sutinka išvykti iš rūmų su premjero pasiūlytu bendrakeleiviu…Tačiau kas jis?..